Ham petrolde son durum


Ham petrol son 6 ayın zirvesinde

2015 yılı içinde sert düşüş yaşayan petrol fiyatları 2016’ya da artan küresel belirsizlik ile oldukça kötü başlamış ve Şubat ayında 26$ seviyesine gerileyerek son yılların en düşük seviyesini görmüştü.

Petrol fiyatlarında düşüşe neden olan en önemli gelişmelerin başında, arz fazlası, tüketimin azalması ve küresel belirsizlik etkili oldu. Aslında bu olumsuz gelişmeler devam ediyor, sadece Aralık sonrasına göre azaldı.

Petrol fiyatlarındaki düşüşü engellemek için OPEC ve diğer üretici ülkelerin yaptığı ilk toplantı başarısız geçti, özellikle İran’ın fiyatları Ocak seviyesinde dondurulması fikrine katılmaması, ayrıca kendi üretimlerini de artıracağını açıklaması ile arz fazlasına çözüm bulunamadı. Üretici ülkeler ikinci toplantıyı ilerleyen haftalarda yapmayı planlıyorlar, ancak bu süre içinde petrol fiyatlarına diğer gelişmeler destek sağladı.
Üst üste gelen bu gelişmeler ile petrol fiyatları kademeli olarak yükselişini bugün itibariyle 48$ seviyesine kadar taşıdı.

Petrol fiyatlarındaki yükseliş ABD ve Euro Bölgesi gibi düşük enflasyonla mücadele eden ülkeler için pozitif bir gelişmeyken Türkiye gibi gelişen ülkeler için ise çok olumlu bir durum değil.

Küresel piyasalarda petrol fiyatlarının yükseliyor olması belirsizlik endişelerini de azaltıyor ve bu yükseliş dolaylı olarak hem Fed’in faiz artışı için öncelikli olarak takip ettiği enflasyonun yükselmesine destek sağlayacak hem de Euro Bölgesi’ndeki toparlanmaya da katkı sağlayacak.

Haftaya oldukça iyi başlayan petrol fiyatlarında 48$ direnci önemli ve bu direnç seviyesinden kar satışlarının gelmemesi, alımların artması durumunda 50$ direnci üzerine ataklar devam edebilir.

Hafta içinde ABD’den gelecek stok verilerinde de düşüş yaşanması durumunda yükseliş hızlanabilir. Geri çekilmelerde ise 43.75$ destek seviyesi olarak takip edilebilir.

https://www.tradingview.com/i/JhGvIXh7/

https://www.tradingview.com/chart/USOIL/JhGvIXh7-Usoil/

Yorumlar

Popüler Yayınlar